Sikringsstyrkens dislokation

En oversigt over den danske hærs dislokation (geografiske opholdssted) i sikringsperioden 1914-1919, som viser, hvordan hæren blev fordelt rundt om i landet.
Oversigten er en hjælp til militærhistorisk interesserede og til slægtsforskere, som vil vide, hvor for eksempel deres morfar var udstationeret i de mange år, han var soldat under sikringsperioden.

Da 1. Verdenskrig brød ud, besluttede regeringen at indkalde sikringsstyrken, og kort efter gjorde 60.000 mand tjeneste i hæren. Hærens størrelse var kortvarigt oppe på 65.000 mand, hvilket er den største hær, Danmark nogensinde har mønstret. Selv under krigen i 1864 var hæren kun på omkring 40.000 mand.

Det Kongelige Garnisonsbibliotek og Forsvarets Arkiver udarbejdede i 1991 en oversigt over den danske hærs dislokation (geografiske opholdssted) i sikringsperioden fra 2. august 1914 til 31. marts 1919. Oversigten har i årtier været et fint hjælpemiddel til militærhistorisk interesserede og til slægtsforskere.

Mange af de indkaldte mænd gemte deres soldaterbog samt diverse fotos og breve som et minde fra soldatertiden. Disse genstande er som regel gået i arv sammen med mundtlige fortællinger. Soldaterbøgerne giver svar på, i hvilken enhed vedkommende gjorde tjeneste, men ikke hvor denne enhed geografisk befandt sig i landet på netop det tidspunkt. Mange mennesker har i årenes løb derfor henvendt sig til museet og spurgt, om vi kunne hjælpe med informationer om, hvor deres ane havde været soldat. Vi har derfor renskrevet denne oversigt og rettet et par stavefejl og misforståelser.

Oversigten giver ikke svar på alle spørgsmål, men den er nem og hurtig at gå til og er det bedste sted at starte i jagten på oplysninger om vores forfædre. God fornøjelse.

Oversigten kan downloades her.

Kristian Bruhn